PREZIDENT: SR nevyužíva dostatočne svoje vzťahy s Maltou a Azerbajdžanom

29.05.2012 Bratislava

Bratislava 29. mája (TASR) - Bezproblémové bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom, Maltou a Azerbajdžanom sa dostatočne nevyužívajú v ekonomickej oblasti. Na dnešných stretnutiach s veľvyslancami oboch krajín to spomenul prezident SR Ivan Gašparovič.

Hlava štátu na nástupnej audiencii prijala veľvyslanca Maltskej republiky v SR so sídlom vo Viedni Colina Sciclunu. Následne jej odovzdal poverovacie listiny veľvyslanec Azerbajdžanskej republiky v SR Galib Malik oglu Israfilov.

Scicluna konštatoval, že sa bude snažiť o ďalšie prehlbovanie už aj tak dobrých a priateľských vzťahov medzi Maltou a SR. Prezident sa s ním rozprával aj o situácii v Grécku. Podľa veľvyslanca rovnako tak Malta pociťuje problémy okolitých krajín, no diplomat si myslí, že Európska únia by mala zostať solidárna.

Obaja predstavitelia zdôraznili záujem o rozvoj spolupráce najmä v ekonomickej oblasti, kde je nevyužitý potenciál, i keď vzájomná výmena tovarov medzi SR a Maltou má vzostupný trend.

Na nedostatočne využité vzťahy najmä v hospodárskej oblasti a obchodnej spolupráce upozornil Gašparovič aj na prijatí Israfilova. Najvyšší ústavný činiteľ SR preto očakáva, že "mladý ambiciózny diplomat" prispeje k zvýšeniu intenzity týchto vzťahov.

Israfilov označil za prioritu okrem posilňovania hospodárskej spolupráce tiež bilaterálne politické vzťahy. Podľa jeho slov sa Azerbajdžan snaží o stabilizáciu bezpečnostnej situácie v regióne. Vyzdvihol skutočnosť, že veľký pomocný potenciál v podobe členstva Slovenska v EÚ pomáha krajine v prieniku na európske trhy.

TASR získala informácie z internetového portálu prezidenta SR.
 

Vyberte región